Κάντε τα κανελόνια υγιεινά



Θα μπορούσαν άραγε τα κανελόνια να είναι υγιεινά και να περιέχουν λαχανικά; Όλα είναι δυνατά αρκεί να υπάρχει φαντασία και υπομονή.

Τα παιδία είναι γνωστό ότι ενώ αγαπούν τα ζυμαρικά, δεν θέλουν να βλέπουν στο πιάτο τους διάφορα λαχανικά. Εάν όμως τα «καμουφλάρετε», θα τα φάνε και δεν θα το καταλάβουν, γλιτώνοντάς σας και από περιττούς καυγάδες.

Το φαγητό που προτείνουμε, μπορεί να φαίνεται λίγο πολύπλοκο, αλλά εάν το προσέξετε θα καταλάβετε ότι τελικά είναι πολύ απλό και είναι κάτι που μπορούν να το φάνε και τα παιδιά αλλά και όλη η οικογένεια, γλιτώνοντάς σας χρόνο και κόπο από το να ετοιμάζετε ξεχωριστό φαγητό για τα μικρά σας.   

Η παρακάτω συνταγή είναι για 6 άτομα και χρειάζεται ένα μεγάλο πυρέξ.

Υλικά για τα κανελόνια
1 κουτί κανελόνια
2 φιλέτα γαλοπούλας
15 ασπρομανίταρα φρέσκα ψιλοκομμένα
2 καρότα τριμμένα
1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό τριμμένο
1 κολοκυθάκι τριμμένο
6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
½ κούπα χυμό φρέσκια ντομάτα ή του εμπορίου
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο (ή όσο θέλετε εσείς)
1 ½ κουταλάκι κόλιανδρο σε σκόνη
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι μαύρο

Υλικά για τη σάλτσα που θα μπει από πάνω
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλιά πελτέ τομάτας
2 κούπες φρέσκια τομάτα ψιλοκομμένη
2-3 φύλλα δάφνη ξερή
½ ξυλάκι κανέλα
1 κούπα τριμμένο τυρί που λιώνει (όπως ρεγκάτο ή κασέρι) για το τελείωμα

Αρχικά ετοιμάστε τη γέμιση για τα κανελόνια. Βάλτε τα φιλέτα της γαλοπούλας μέσα στο μπλέντερ σας και πολτοποιήστε τα ώστε να γίνουν σαν κιμάς (θα είναι λίγο πιο λιωμένα από τον κανονικό κιμά). Σε βαθιά κατσαρόλα ρίξτε το ελαιόλαδο και τσιγαρίστε μέσα σε αυτό το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κατόπιν βάλτε το μπέικον (εάν θέλετε) και τον κιμά από τη γαλοπούλα και ανακατέψτε καλά για να μην κάνει «κόμπους» καθώς θα ψήνεται.

Όταν θα έχει τσιγαριστεί καλά η γαλοπούλα, συνεχίστε ρίχνοντας στην κατσαρόλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά (μανιτάρια, καρότα και κολοκυθάκι) και ανακατέψτε για λίγο να τσιγαριστούν και αυτά. Τέλος βάλτε το χυμό τομάτας, το κόλιανδρο και αλατοπιπερώστε κατά βούληση. Αφήστε να βράσει καλά το μίγμα και συμπληρώστε λίγο νερό εάν νομίζετε ότι χρειάζεται.

Όταν η σάλτσα θα είναι έτοιμη φροντίστε να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα υγρά μέσα στην κατσαρόλα.   
Όσο η γέμιση βράζει, βάλτε σε νερό που κοχλάζει, μαζί με λίγο αλάτι, για πολύ λίγο - 2 λεπτά περίπου - τα κανελόνια ώστε να μαλακώσουν ελαφρώς. Όταν τα βγάλετε από το νερό στραγγίστε τα καλά. Αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν λιγάκι ώστε να μην καείτε όταν θα τα γεμίζετε.

Τέλος ετοιμάστε τη σάλτσα που θα μπει εξτρά στο φαγητό, βάζοντας όλα τα υλικά της μέσα σε κατσαρόλα, ώστε να βράσει, χωρίς όμως να την αφήσετε να πήξει μέχρι τέλους. Πρέπει να μείνει λίγο νερουλή.

Όταν όλα τα υλικά σας είναι έτοιμα, απλώστε μέσα στο πυρέξ τη μισή από τη σάλτσα που ετοιμάσατε και κατόπιν, γεμίστε με το μίγμα της γαλοπούλας ένα ένα τα κανελόνια, αραδιάζοντάς τα πάνω στην απλωμένη με σάλτσα επιφάνεια του πυρέξ.

Όταν θα τελειώσετε με το γέμισμα, αδειάστε και την υπόλοιπη σάλτσα που έχετε ετοιμάσει πάνω από το φαγητό σας και βάλτε το σκεύος, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για μισή ώρα περίπου.

Κατόπιν ξεσκεπάστε το φαγητό, πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί και ξαναβάλτε το στο φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει.

Καλή σας όρεξη.